Błonnik pokarmowy: codzienna super żywność

Nie trzeba jechać w góry Inków ani na farmy awokado w Nowej Zelandii, by znaleźć super, zdrową żywność. Wystarczy skręcić za róg i wejść do uroczego małego sklepiku z wesołymi kolorami i szyldem z owocami i warzywami, aby przyciągnąć uwagę niczego niepodejrzewających przechodniów. Weź ze sobą dużą torbę, ponieważ jeśli chodzi o błonnik, rozmiar ma znaczenie 🙈
Co najmniej 30 gramów. Co najmniej 30 gramów. Około 30 gramów. Tyle błonnika powinieneś spożywać CODZIENNIE.

🍭Jaka jest nagroda za osiągnięcie tego celu?

Twoje zdrowie, ogólne samopoczucie, silniejszy układ odpornościowy, dobry nastrój, dobre samopoczucie, upragniona waga. Plus, mniej seksowny, ale bardzo ważny rezultat: Twój wielki dzień jest tak łatwy, że nawet nie wiesz, dlaczego nazywają to wielkim wydarzeniem 😄.

 

3️⃣0️⃣Trzydzieści to dobra liczba, ale jak obliczyć matematykę?

Bez wątpienia wymaga to uwagi, ale nie jest beznadziejne. Nie musisz biegać codziennego maratonu gastronomicznego ani brać udziału w kulinarnym Tour de France. 💪

Na początek, badania pokazują, że średnie spożycie błonnika przez człowieka w cywilizacji zachodniej wynosi od 10 do 18 gramów dziennie. Ty, który masz zaszczyt przeglądać tę stronę poświęconą zdrowemu stylowi życia, z pewnością jesteś blisko 18 gramów, a może nawet nieco powyżej.

Dzienna dawka błonnika

Możesz na przykład uzyskać brakujące 10-12 gramów błonnika potrzebnego do osiągnięcia idealnego poziomu 30 gramów:

  • 30-40 dkg brokułów🥦

  • 30-40 dkg marchwi🥕

  • 50-60 dkg truskawek🍓

  • 40-50 dkg jabłek🍎

  • 20 dkg orzechów włoskich🥜

  • 10 dkg fasoli🍽

  • 5 kromek chleba pełnoziarnistego🍞

  • 1 porcja FiberShake.😋🍫

 

Jedną z rzeczy jest konsekwentne dążenie do spożywania 30 gramów błonnika każdego dnia. ❗


Jedz to, co lubisz najbardziej, najłatwiejsze do przygotowania, najłatwiejsze do zdobycia, po prostu osiągnij 30 gramów. Podręczna tabela błonnika może być bardzo pomocna, ponieważ można z grubsza określić, ile błonnika znajduje się w danym produkcie. Następnie można to zrobić na wyczucie, w taki sam sposób, jak ktoś, kto obserwuje spożycie kalorii. 

Świadomość, że te sygnały nie trąbią jak policja żywnościowa, aby powiedzieć ci, czego nie powinieneś jeść, ale jak uprzejme gospodynie domowe, które oferują ci, co jeszcze powinieneś jeść, aby osiągnąć lub nawet przekroczyć 30 gramów błonnika dziennie, może odciążyć umysł. 😎

🥗Czym dokładnie jest ta super żywność, z której można zrobić tak wiele?

Błonnik jest węglowodanem składającym się z cząsteczek węgla, wodoru i tlenu połączonych specjalnymi wiązaniami, które nie mogą być trawione przez ludzi, ponieważ organizm ludzki nie wytwarza enzymu trawiennego, który mógłby je strawić.

Tak więc błonnik syci bez dodawania kalorii do organizmu. Wręcz przeciwnie, nasycają przewód pokarmowy dzięki wysokiej retencji wody, zmniejszając w ten sposób głód i chęć zjedzenia mniejszej ilości pokarmu.

✌Włókna są podzielone na dwie grupy w oparciu o ich właściwości i funkcje.

☔Nierozpuszczalne w wodzie włókna przyspieszają motorykę jelit poprzez wchłanianie dużych ilości wody, tym samym wspomagając przechodzenie treści jelitowej.
Jednocześnie usuwają one odpady odkładające się na ścianach jelit i między fałdami jelitowymi, działając w ten sposób również jako środek oczyszczający jelita.

💧Rozpuszczalne w wodzie włókna, przechodząc przez przewód pokarmowy, rozpuszczają się w wodzie w organizmie i stają się galaretowate. Proces ten spowalnia wchłanianie węglowodanów, utrzymując w ten sposób stabilny poziom cukru we krwi.

Ponadto błonnik rozpuszczalny w wodzie jest źródłem składników odżywczych dla dobrych bakterii Bez karmienia dobrych lub innymi słowy probiotycznych bakterii, nie ma zdrowej flory jelitowej.
Zdrowa flora jelitowa jest podstawą silnego układu odpornościowego i prawidłowego połączenia między mózgiem a układem trawiennym.

Zdrowa flora jelitowa pozwala uniknąć chorób układu krążenia, przewlekłych chorób zapalnych i zaburzeń metabolicznych.

🔍Który typ włókna ukrywa się gdzie?

Eksperci dokładnie wiedzą, które rodzaje błonnika znajdują się w poszczególnych produktach spożywczych i w jakich ilościach. Dla nas, zwykłych ludzi, wystarczy wiedzieć, że w zdecydowanej większości przypadków w żywności błonnikowej znajdują się zarówno włókna nierozpuszczalne w wodzie, jak i rozpuszczalne w wodzie.

Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i nasiona oleiste są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie. Nie musisz zwracać uwagi na to, czy spożywasz błonnik nierozpuszczalny w wodzie, czy rozpuszczalny w wodzie, ponieważ jeśli jesz błonnik, otrzymasz oba.

💧Związek między włóknami a wodą

To nie przypadek, że eksperci klasyfikują włókna według ich relacji z wodą. Wynika z tego ważna lekcja! Możesz zmaksymalizować korzyści płynące ze spożywania błonnika, jeśli nie tylko go jesz, ale także pijesz.

Niemal natychmiastową korzyścią jest to, że jeśli wypijesz 200-300 mililitrów płynu po spożyciu błonnika, nie poczujesz głodu przez kilka godzin.

Istnieją również "niewidoczne" korzyści płynące z picia błonnika i płynów razem, takie jak spowolnienie wchłaniania węglowodanów, a tym samym ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.


🥤Pijąc od dwóch do trzech litrów płynów dziennie, nie tylko maksymalizujesz korzyści płynące ze spożywania błonnika, ale także wyświadczasz wielką przysługę swojemu w 60% wodnemu ciału i ponad 70% wodnemu mózgowi i sercu.

 

Śledź nas na Instagramie!

Śledź nas na Instagramie, jeśli nie chcesz przegapić najnowszych wiadomości.

 

Koszyk

Zamknij